Deli:

     

Množični in lastni mediji dobro delujejo le skupaj

Marsikdo še vedno viha nos, ko začne beseda teči o vsebinskem marketingu. Vendar direktor ene največjih agencij za vsebinski marketing v Evropi, agencije C3, pravi: »Danes sploh ne govorimo več o tem, ali je vsebinski marketing modna muha ali resen posel. Trg je tu, in ta trg je ogromen. To je dejstvo.«

Gregor Vogelsang, strokovnjak za oblikovanje strateških razvojnih programov založniških podjetij, ki septembra prihaja na POMP Forum konferenco v Ljubljano, v intervjuju za spletni časopis Horizont pravi, da je trg vsebinskega marketinga za tiste, ki želijo  v poslu dominirati, še popolnoma odprt! »Dejansko zunaj nastaja popolnoma novo konkurenčno okolje,« še dodaja Vogelsang. Svet tam zunaj se spreminja, kar ima veliko opraviti s transformacijo tako vsebine kot tudi samega marketinga.

Vogelsang meni, da ne zadostuje več, da uporabljamo zgolj klasično oglaševanje in upamo, da bodo s tem ljudje drli v trgovine in kupili naš izdelek. Enako ugotavlja tudi za vsebinski marketing: »Ne zadostuje, da na spletni strani, ki je nihče ne obišče, objavimo odlično vsebino. Dobra vsebina v napačnem trenutku na napačnem mestu gre potrošnikom enako na živce kot jim gre na živce slab oglas«. V svetu, v katerem se informacijsko obnašanje potrošnikov vedno bolj širi, morajo klasični oziroma plačljivi in lastni mediji delovati skupaj.«

Z doslej največjo študijo o množičnih in lastnih medijih, imenovano »Converged Media«, v kateri je sodelovalo 3.709 potrošnikov, sta C3 in sestrsko podjetje Burda Creative Group javnosti posredovala povsem nove podatke o uporabi in učinkih plačljivih ter lastnih medijev:

1. Uporaba lastnih medijev je že v začetku procesa nakupne odločitve presenetljivo višja, kot se je predvidevalo doslej. Namreč, izkazalo se je, da kar 43 % potrošnikov ustrezne kanale uporablja že v fazi informiranja. Prepričanje, da lastni mediji igrajo večjo vlogo šele v fazi, ko se potrošnik približa konkretni nakupni odločitvi, množični mediji pa ravno obratno, ne drži več. 

Vogelsang dodaja: »Koncept, da s klasičnim oglaševanjem pritegnemo pozornost potrošnikov, nato pa svoje konje stavimo na vsebinski marketing, se več ne izide«.

2. Obratno je vloga klasičnih medijev v zadnji fazi nakupne odločitve potrošnikom pomembnejša, kot se je domnevalo doslej. Za kar 34 % potrošnikov je oglas tudi v fazi nakupa pomemben dejavnik nakupne odločitve. Kar samo potrjuje Vogelsangove besede, da množični in lastni mediji z vidika uporabnikov dobro delujejo le skupaj, ločena uporaba obeh pa za marketinške odločevalce ni več aktualna.

3. Marketinški direktorji, ki v podjetjih razporejajo marketinške proračune, nadpovprečno sledijo temu trendu in napovedujejo jasne premike pri alokaciji svojih investicij v bodočih mediamixih in budžetih. Še več, če držijo napovedi 53 marketinških managerjev in managerjev množičnih medijev, bosta v naslednjih petih letih dva velika poraženca ravno tisk in klasično oglaševanje, pridobili pa bodo lastni digitalni mediji.

Deli:

     

Novice